Kesän 2014 taidenäyttely
by on July 10, 2014 in Yleinen

Koti-Karjala-lehdessä kesällä 2014 julkaistu artikkeli:

Nightwish viikolla avataan fanien taidenäyttely
Ensi viikolla alkavan Nightwish viikon monipuoliseen ohjelmaan sisältyy Nightwish fanien oma taidenäyttely, joka pidetään Sivistys- ja kulttuurikeskus Ilmarisen aulassa.

Olga Khomutinnikova - Scaretale

Olga Khomutinnikova – Scaretale

Musiikin inspiroimaa taidetta
Kiteen Ev. Kansanopiston musiikinopettaja Plamen Dimov sai idean alkaa koota Nigtwishiin liittyvää taidetta näkyviin internettiin kun hän alkoi saada erilaisia Nightwishiin liittyviä taideteoksia.
– 7-77-vuotiaat fanit alkoivat lähettää minulle Nightwishin hahmoihin ja lauluihin liittyviä piirroksia ja maalauksia sekä perinteisessä postissa että sähköpostissa, Plamen Dimov kertoo.
– Perustimme toissa talvena Facebookiin ”Art related to heavy band Nightwish”- ryhmän. Pian ryhmässä oli yli 150 jäsentä, jotka alkoivat heti skannata tekemiään taideteoksia tietokoneelle ja laittaa ryhmään näkyville.
Kesällä 2013 pidettiin Nightwish viikon yhteydessä Kiteen kansanopistolla fanien ensimmäinen virallinen taidenäyttely. Näyttelyssä oli esillä yli 50 piirrosta ja maalausta ympäri maailmaa. Taideteokset oli valittu Facebook-ryhmästä.
Taideryhmä laajentui yhteisöksi
Ruotsalainen 22-vuotias taiteilija Paulina Arnoldsdotter Medapona on ollut tärkeä koordinaattori taideryhmässä. Hän auttoi viime kesän taidenäyttelyn kokoamisessa ja on toiminut internetin ryhmässä moderaattorina Plamenin apuna. Facebookin ryhmä on laajentunut yli 800 ihmisen tykkäämäksi yhteisösivuksi ja uusia teoksia julkaistaan joka päivä.
Viime kesän jälkeen Paulina alkoi pitämään myös virallista Nightwish Fan-Art-blogia, jonka ideana on kerätä fanien tekemää taidetta hallitusti yhteen paikkaan.  Sivuston avulla halutaan näyttää maailmalle Nigthwishin musiikin syvällisyys ja monivivahteisuus. Fanit haluavat kertoa kuvien avulla miten bändin musiikki inspiroi heitä ja kuinka se vetoaa taiteellisiin persooniin ympäri maailmaa.

Josimari Fabri - Tuomas Holopainen

Josimari Fabri – Tuomas Holopainen

Tämän kesän näyttelyyn tehtiin karsintaa
Tämän kesän Nightwish viikolla avattavaan näyttelyyn oli tarjolla todella paljon taideteoksia. Kaikkien halukkaiden taiteilijoiden taulut eivät mahtuneet millään mukaan ja näyttelyyn tehtiin karsintaa valitsemalla kuusi päätaiteilijaa.
Ensimmäinen valituista taiteilijoista on brasilialainen Josimari Fabri, joka tekee uskomattoman realistisia ja elävän näköisiä piirroksia.
– Intoni fantasiamaailmoja ja Nightwishia kohtaan kumpuaa lapsuudestani. Tulen pienestä paikasta ja leikin paljon omilla leluillani. Olin aika yksinäinen, keksin erilaisia tarinoita ja fantasioin ihanista maailmoista, Josi kertoo.
– Olen ollut Nightwish-fani vuodesta 2003 saakka ja aloin piirtämään vuonna 2005 Nightwishin innoittamana. Pidän yksityiskohtien, valojen ja varjojen piirtämisestä.
– Ensimmäinen tekemäni piirros oli Tuomaksesta. Rakastan erityisesti hänen silmiään!
Toinen valituista taiteilija on amerikkalainen kotiäiti Ashley Dennison. Aluksi hän piirsi kuvia vain niistä Nightwishin lauluista, jotka puhuttelivat häntä eniten.
– Tammikuussa 2013 aloin uteliaisuudesta miettiä kuinka pitkään menisi jokaisen laulun piirtämiseen. Tulin siihen tulokseen, että siihen menee 3,5 vuotta jos jatkan samaa tahtia kuin tähän asti, Ashley muistelee
– Tajusin myös, että Nightwish julkaisee uuden albumin todennäköisesti vuonna 2015, mikä tarkoittaa että he tulevat USA:an keikkkailemaan joskus 2016 vuoden puolessa välissä, Ashley jatkaa.
– Tämä sattuisi juuri samaan ajankohtaan, kun kaikki piirokseni olisivat valmiina. Joten nyt olen toteuttamassa suunnitelmaani tehdä taulu jokaisesta Nightwishin laulusta..
Kolmas taiteilija on Florencia (Flô) Troisi Argentiinasta. Hän tekee Nightwishiin liittyviä kuvia omintakeisella tyylillä. Hän muun muassa piirtää Minioneja, jotka ovat piirroshahmoja vuonna 2015 ensi-iltansa saavassa 3D-tietokoneanimaatioelokuvassa.
Neljäs taiteilija Olga Khomutinnikova tulee Venäjältä. Hän maalaa värikkäitä muotokuvia ja abstrakteja tauluja.
– Opiskelen taidetta yliopistossa Syktyvkarissa, Venäjällä, ja haluan tulevaisuudessa työskennellä taiteen parissa, Olga kertoo.
– Ensimmäisen Nightwish-piirrokseni tein 2011 Pariisissa liittyen Nightwishin “Once” –albumiin. Nykyisin vietän kaiken vapaa-aikani piirtäen. Nightwishin jäsenet inspiroivat minua joka päivä ja taiteeni avulla voin ilmaista kuinka rakastan heitä.
– On uskomatonta kuinka bändi auttoi minua löytämään taiteilijan lahjani, kyvyn esittää ajatuksiani ja tunteitani paperilla kuunneltuani heidän musiikkiaan. Nightwishin musiikki on auttanut minua kehittämään mielikuvitustani enkä voisi kuvitella elämääni ilman heidän musiikkiaan.
Kaksi muuta näyttelyn taiteilijaa, puolalainen Adrian Olebinski ja serbialainen Andrija Petrovic, tekevät digitaalista taidetta. Ardian on voittanut kilpailun, jossa valittiin logo viralliselle englantilaiselle Nightwishin foorumille.
Lisäksi näyttelyn koordinaattorina toimiva ruotsalainen Paulina Arnoldsdotter Medepona on itseoikeutetusti mukana tummasävyisillä öljyvärimaalauksillaan, joiden inspiraation lähteenä on Nightwish-musiikin lisäksi skandinaavinen luonto.
– On kunnia olla takaisin Kiteellä! Projekti kasvaa suuremmaksi ja vahvemmaksi joka kuukausi, Paulina iloitsee.
– Olen todella ylpeä kaikista taiteilijoista, jotka ovat lähettäneet minulle uskomattomia Nightwishiin liittyviä taiteteoksia. Ne osoittavat kuinka paljon rakkautta, kiintymystä ja tunteita Nightwish herättää ympäri maailmaa.
– Haluan kiittää Tuomasta siitä että hän on luonut fantasiamaailman, johon me kaikki voimme paeta silloin tällöin -ja saan samalla jotain tekemistä kesälomien ajaksi.

Paulina Medepona

Paulina Medepona

Leave a Reply

2014 JamSession © All rights reserved.